Cronica FlipFlop - „Euphoria” Şuie Paparude

A fost odată ca niciodată o trupă ce a adus „euphoria” spre cele mai înalte culmi. 
O trupă ce depăşeşte şi se autodepăşeşte în mod constant. O trupă care nu conteneşte să ne surprindă cu fiecare prestaţie – Şuie Paparude.





Delirul general a marcat şi definit Euphoria Music Hall în noaptea ce a trecut. Aşa cum ne-au obişnuit în repetate rânduri, cei de la Şuie Paparude au ţinut o sală întreagă în picioare, de la început până la sfârşit, atât prin pasiunea lor pentru muzică, cât şi prin sunete de o calitate demnă de o trupă cu atâta experienţă în spate. „Noi am format trupa asta de la început ca fiind o trupă eminamente strânsă în jurul muzicii. Noi am început cu concerte de doi oameni în sală şi am ajuns la concerte de mii de oameni. Noi nu am uitat niciodată de unde am plecat şi de asta cred că am rămas la fel de fresh.”, declară Michi (Mihai Campineanu).
Cu fiecare piesă, starea de extaziere a publicului creştea în intensitate, parcă atmosfera se umplea de pasiune, de emoţie, odată cu nivelul BPM-ului. Cu toate că erau obosiţi după ce cu o seară înainte susţinuseră un concert la Iaşi, băieţii de la Şuie au dat din ei tot ce au avut mai bun, reamintindu-ne ce înseamnă să faci muzică din pură pasiune – „Deşi suntem puţin obosiţi pentru că venim de la Iaşi, la Cluj întotdeauna lumea ne dă energie şi chiar am trecut peste oboseală rapid. Am cântat cu mare, mare plăcere, sincer. De fapt, aşa cântăm de fiecare dată, pentru că noi facem muzică de plăcere.”, afirmă Michi. Pot spune că, personal, consider că acesta a fost cel mai frumos concert găzduit de Euphoria Music Hall de la deschidere până în prezent (din cele la care am participat, bineînțeles). Şi când spun asta, nu mă refer doar la prestaţia formaţiei, deşi trebuie să recunosc că au fost de-a dreptul geniali, mă refer în mod special la atitudinea publicului. De mult nu am mai văzut un public atât de energic, de vădit mişcat de ceea ce aude şi se întâmplă în faţa lui, pot spune chiar că cei prezenți intraseră practic în transă. La final, chiar şi după ce au avut parte de un bis ce nu s-a rezumat la o singură piesă, ci la vreo trei, ei încă scandau „bis” şi „Şuie” în speranţa că formaţia ce le-a atins fiecare coardă în această seară le va mai prelungi extazul cât de puţin. Şi pentru că nici un efort nu rămâne neconsemnat, cei de la Şuie Paparude s-au declarat extrem de încântaţi de public şi de atitudinea lor: „Ne-au chemat la bis, mai vroiau să mai cântăm încă. Noi am cântat cât ne-au ţinut puterile şi sper că nu i-am dezamăgit. Au fost chiar foarte mişto. Un public de nota 10.”
Şuie Paparude, mai exact Hauteculture (Mihai Dobre), Michi (Mihai Campineanu) şi Bean (Alexe Marius Andrei) este, la momentul de faţă, probabil, una dintre cele mai profesioniste şi mai versate formaţii de pe scena românească, iar aseară au demonstrat încă odată acest lucru, printr-o muzică de o calitate superioară. Veterani ai muzicii electronice, ei se reinventează de la un concert la altul şi de fiecare dată tind să aducă ceva nou, acel ceva care să ne facă să-i iubim şi mai mult. „Folosesc computer-ul ca pe un instrument. El poate fi folosit la o grămadă de chestii. Eu am pornit muzica din epoca în care se foloseau scule multe, hardware. Căram de ne durea spatele. Am apreciat atât de mult computer-ul, am intrat atât de mult în făcutul muzicii pe computer şi îmi place atât de mult, încât, la un moment dat, simţi nevoia să te reinventezi. Pentru că îţi permite să o faci. E un instrument foarte complex şi mă împac foarte bine cu el. Şi te plictiseşti să faci acelaşi lucru non-stop. Bun, cânţi o dată o piesă, de două ori, de zece ori, dar la un moment dat simţi nevoia să schimbi ceva. Să aduci ceva nou. Cred că numai aşa poţi progresa.”, se confesează Michi.
Cu toate că a existat o formaţie ce susţinea în urmă cu o săptămână că sala de concerte din Euphoria nu este făcută pentru aşa ceva, nefiind tratată fonic şi cu o sonorizare ce lasă de dorit, aseară totul s-a auzit extrem de bine, în ciuda ecoului sălii, care, personal, cred că s-a transformat într-un atu. De asemenea, şi cei de la Şuie Paparude au fost încântaţi de spaţiul şi de acustica oferită, despre cea din urmă afirmând că e foarte bună, ecoul sălii reprezentând singurul lor reproş, „În rest, sonorizarea e foarte bună.”, afirmă Michi.
În privinţa spaţiului Euphoria Music Hall, cei de la Şuie Paparude nu au avut nici o mustrare, „Mie-mi place foarte mult aici, în primul rând pentru că e scenă. Adică e un loc propice cântărilor. De multe ori, în multe cluburi, trebuie să stăm în spatele pupitrului de DJ şi nu neapărat că ne deranjează, dar ne place mult mai mult treaba asta de scenă şi faptul că publicul e foarte aproape de noi. Ne plac mult mai mult concertele astea decât concertele în aer liber, cu sute de mii de oameni. Normal că ne plac şi astea, dar mult mai mişto e în cluburi.”, afirmă Michi.
Seara trecută a fost un real succes pentru fiecare parte participantă. Atât pentru cei de la Şuie Paparude, care au avut ocazia de a susţine un concert extraordinar, cât mai ales pentru publicul care s-a bucurat de o seară ce va rămâne multă vreme în sufletele lor.

Text: Mădălina-Mara Bogdan
Foto: Radu Boțoiu

Sursa: Cronica Suie Paparude

Niciun comentariu: